skip to Main Content
06-16661170 info@wiesvanolst.nl

Verder kijken dan je neus lang is

Een van mijn lievelingsboeken is het boekje ‘’ Verder kijken dan je neus lang is’’ van Diet Verschoor.

Achterop het boek staat: “” Dit verhaal is geschreven voor iedereen die verder wil kijken dan zijn neus lang is. Voor iedereen die meer ziet dan er op het eerste gezicht echt te zien is en die een wereld  achter de wereld durft te ontdekken. Voor kleine en grote kinderen, voor vaders en moeders  voor ooms en tantes, voor grootvaders en grootmoeders. Gewoon voor iedereen die houdt van kijken.”

Boudewijn is een fantasierijk jongetje, met heel veel vragen. Zijn ouders waarderen dat niet, willen dat hij opgroeit als een verstandige jongen met een goed beroep waar geld mee te verdienen valt.

Hij kan goed schilderen en tekenen, maar zijn ouders willen dat hij economie gaat studeren. Dat gaat hij doen. Hij ontmoet tijdens zijn studie Valentina , die ook graag met haar beroep als econoom veel geld wil verdienen. Ze krijgen drie kinderen. Emmelientje, de jongste dochter,  is ook een fantasierijk kind. Zij doorbreekt het patroon van haar ouders , maakt haar school niet af, gaat reizen over de wereld en wordt een schrijfster van kinderboeken. En als Valentina overleden is gaat Boudewijn, die inmiddels met pensioen is, weer schilderen in het huis van zijn dochter.

Het boekje laat zo prachtig zien hoe dat gaat met kinderen. Hoe het vrije, blije, creatieve kind in ons verandert  en op de achtergrond raakt. Overlevingsdelen als de perfectionist, de rationalist etc. treden op de voorgrond.

Het verhaal is heel gevoelig en mooi geschreven en laat zien hoe het met veel mensen kan gaan.

 Ik ging zelf rechten studeren in plaats van mijn droom te volgen.   Ik wilde  een maatschappelijk werk opleiding volgen of psychologie  studeren. Overigens heb ik die rechtenstudie met veel plezier gedaan en ik ben ook dankbaar voor de jaren daarna waarin ik werkte als advocaat.  Gelukkig duurde het bij mij niet tot mijn vijfenzestigste ( ik ben nu 63 jaar) voordat ik mijn droom ging navolgen.  Begin veertig heb ik mij omgeschoold tot therapeut. Sinds 1999 werk ik als therapeut in privésessies en geef workshops op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.  Sindsdien heb ik het gevoel dat ik mijn passie en droom volg.

Oude patronen kunnen heel hardnekkig zijn. Ik mijn familie was hard werken en goed je best doen een patroon. Onze kinderen kunnen een spiegel zijn om die patronen te doorbreken. Zoals Emmelientje een spiegel is voor haar vader Boudewijn.  Onze zoon was een speelkind dat op  de middelbare schoolleeftijd een hoog cijfer niet zo belangrijk vond. Bij mij lag de nadruk wel op hoge cijfers halen. Het kostte mij moeite om dat patroon te doorbreken en mijn zoon te prijzen als hij een zes had. Dit is maar één voorbeeld van een patroon doorbreken.

Wel is het fijn om naar onze innerlijke kinderen te luisteren. De mijne zeggen vaak: “Wies neem alles niet zo serieus, houdt even op met studeren en ruim ook tijd in om te spelen en plezier te hebben.

Heb jij goed contact met je innerlijke kinderen? Ik hoor het graag.

Back To Top